Pidentyvä kasvukausi näkyy puutarhassa
Ilmastonmuutos muuttaa olosuhteita pihapiirissämme. Kasvukausi pidentyy ja puutarhassa menestyvät kasvilajikkeet voivat osittain muuttua totutuista.
Myös täällä menestyvien vieraslajien määrä kasvaa. Vieraslajit ovat alueen luontoon alun perin kuulumattomia lajeja, joista useat syrjäyttävät ärhäkästi alkuperäisiä kasvilajejamme. Vieraslajien leviämistä voi estää käyttämällä kotimaisia taimia ja huolehtimalla vieraslajien asianmukaisesta hävittämisestä. Uusien lajien lisäksi kasvitautien ja tuholaisten arvioidaan lisääntyvän ja menestyvän lämpötilan noustessa ja kosteuden lisääntyessä.
Runsastuvia sateita, kuivia jaksoja ja liukkaita talvia
Lisääntyvät sademäärät korostavat hulevesien hyvää hallintaa. Tulvien ehkäisemiseksi sade- ja sulamisvesistä syntyviä hulevesiä on tärkeää hallita jo siellä missä ne syntyvät. Hyvin toimivan hulevesijärjestelmän lisäksi kannattaa huolehtia, että tontilla on reilusti vettä imevää pintaa.
Keväisin ja kesäisten hellejaksojen myötä maaperä saattaa olla toisaalta hyvinkin kuivaa ja esimerkiksi puutarhan kastelussa kannattaa ottaa vettä säästävät keinot käyttöön. Piha ja istutukset kannattaa kastella iltaisin, jolloin haihdunta on vähäisempää. Kasvatusalustaan lisättävä biohiili varastoi itseensä raivnteita ja vettä, ja vähentää kastelutarvetta. Kuivuus ja maastopalovaroitukset tulee ottaa huomioon myös esimerkiksi piharoskien polttamisessa.
Talvisin lämpötilan sahaaminen nollan molemmin puolin tekee piha- ja tiepinnoista helposti liukkaita. Oven pieleen kannattaa varata tarkoituksenmukaiset varusteet liukkauden estoon.
Vihreä piha tukee monimuotoisuutta – ja hyvinvointia
Kaupunkirakentamisen tiivistyessä on tärkeää, että luonnon monimuotoisuutta vaalitaan myös pientalojen ja taloyhtiöiden pihoissa. Pihaa monipuolisesti viherryttämällä ympäristöön syntyy suotuisia pienilmastoja ja monipuolisia elinympäristöjä hyönteisille ja eläimille. Monimuotoisuutta voi ylläpitää monipuolistamalla pihan kasvillisuutta hyödyntämällä esimerkiksi luonnonkasveja ja paikallisia lajeja.
Rakennetussa ympäristössä pienikin vihreä keidas voi lisätä merkittävästi asukkaiden viihtymistä ja hyvinvointia. Tutkitusti luonto kohentaa mielialaa, elvyttää stressistä sekä parantaa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.
Ravinteet kiertämään ja kasviksia lautaselle
Hyötypuutarha kasvattaa pihan viherkerrointa ja tukee samalla omavaraisuutta. Puutarhan antimet tuovat säilöttyinä iloa läpi vuoden ja ovat arvokkaita apuja myös mahdollisissa häiriötilanteissa. Puutarhan hoidossa maaperästä kannattaa pitää huolta kierrättämällä ravinteet kompostoinnin avulla.
5 vinkkiä pihaan ja puutarhaan
1. Lisää reilusti vihreää
Tuo pihaan kerroksia ja runsautta monivuotisilla kasveilla. Hyvässä kasvukunnossa olevat puut ja pensaat ovat tehokkaita pihan hiilinieluja, tarjoavat elinympäristöjä pihan eläimille ja luovat varjopaikkoja helteellä. Hyödynnä viherryttämisessä myös seiniä, kattopintoja ja ruukkuja – toimii pienessäkin pihassa!
2. Hallitse hulevesiä
Huolehdi, että pihassasi on tarpeeksi vettä imevää pintaa. Jätä asfaltointi ja tiivis kiveäminen vähemmälle. Pidätä ja imeytä vedet tontilla vihreillä ratkaisuilla, kuten sadepuutarhalla tai viherkatolla. Palvelet samalla pihasi ekosysteemiä. Tarkasta myös hulevesille tarkoitettujen ojien ja salaojien toimivuus.
3. Monimuotoisuutta joka koloon
Toteuta pihallesi perhospuutarha, rakenna hyönteishotelli ja ylläpidä monipuolista kasvillisuutta. Pihalle jätettyjen lahopuiden kolot tarjoavat elinpaikkoja hyönteisille ja linnuille.
4. Kasvata syötävää ja kompostoi
Kasvata hyötykasveja pihassa tai vuokraa viljelypalsta. Omasta hyötypuutarhasta saatava ravinto on taatusti ilmastofiksua. Hanki tai perusta komposti vaikka naapurin kanssa yhdessä. Kompostimullan avulla saat ravinteet hyötykäyttöön puutarhan ja koko pihapiirin iloksi.
5. Ota niskalenkki vieraslajeista
Ole tarkkana pihaan levittäytyvien vieraslajien kanssa ja tarkasta aina lajikohtaiset hävittämisohjeet. Istuttamalla pihaan kotimaisia taimia estät vieraslajien leviämistä ympäristöön.
Lisätietoa
- Pihan monivuotiset kasvit hidastavat ilmastonmuutosta, Puutarhaliitto
- Hiilensitominen maahan kasvimaalla ja puutarhassa, Hyötykasviyhdistys
- Viherrytetään taloyhtiössä, Puutarhaliitto
- Ekologisesti kestävän ympäristön toteuttaminen kotipihassa, Viherympäristöliitto
- Kaupunkivihreä: opas toimintaan, Viherympäristöliitto
- Puutarhajätteen kompostointi, Martat
- Vieraslajien tunnistaminen ja hävittäminen, Vieraslajit.fi
- Sadepuutarha vastaa hulevesihaasteeseen, Innogreen
- Hulevedet talteen, Puutarhaliitto
- Biohiilen käyttö, Hyötykasviyhdistys
- Tee itse ötökkähotelli, Partiolaiset
- Puut ja monimuotoisuus, Puunhalausviikon tietopankki
- Puiden ja pensaiden istutus, Martat
- Viherkatot- ja seinät osaksi kaupunkia, Helsingin yliopisto
- Kotimaiset taimet -portaali
- Tietopankki ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista puutarhatalouteen, Ilmasto-opas.fi