Tapio tuottaa metsän- ja luonnonhoidon oppaita ja työvälineitä metsänomistajille, metsäammattilaisille ja metsässä toimiville yrittäjille. Tavoitteena on auttaa päätöksenteossa ja käytännön töiden suunnittelussa ja tekemisessä. Maksuttomat aineistot ovat pääsääntöisesti maa- ja metsätalousministeriön tilaamien projektien tuloksia.
Metsän- ja luonnonhoito
- Työturvallisuus omatoimisissa metsätöissä -opas tarjoaa metsänomistajille ohjeita ja suosituksia turvalliseen työskentelyyn omassa metsässä, korostaen riskien ennakointia, turvallisten työmenetelmien käyttöä sekä asianmukaisten turvavarusteiden tärkeyttä tapaturmien ehkäisemiseksi.
- Perehdytysmateriaali metsäalan istutus- ja raivaussahatöihin – käytännönläheinen työopas metsätyöntekijöille (kieliversiot FI, EST, EN, UKR, RU)
- Metsäsuunnittelun maastotyöopas – Hyviä käytäntöjä ja ohjeita metsäsuunnittelun maastotyöhön
- Luonnonhoidon tilauslomake – Monimetsä-hankkeessa tuotetun lomakkeen avulla metsänomistaja voi viestiä tiettyyn metsikkökuvioon ja toimenpiteeseen liittyvistä luonnonhoidon tavoitteista ja toteutuksesta.
- Talousmetsien luonnonhoidon keinot -videot – Monimetsä-hankkeen tuottamilla videoilla esitellään keskeisiä talousmetsien luonnonhoidon keinoja.
- Monimetsä-esimerkkikartat kertovat havainnollisella tavalla talousmetsien luonnonhoidon suunnittelusta ja kohdentamisesta.
- Talousmetsien luonnonhoito Kamala luonto -kuvin – Monimetsä-hankkeessa tuotettuja Kamala luonto -sarjakuvapiirroksia keskeisistä talousmetsien luonnonhoidon keinoista.
- Pölyttäjien huomioiminen talousmetsien käsittelyssä -opas – Pölymetsä-hankkeessa tuotettu opas kokoaa valikoiman käytännön toimenpiteitä, joiden avulla metsänomistajat ja metsäammattilaiset voivat parantaa pölyttäjien elinolosuhteita talousmetsissä.
- Hyvät käytännöt pölyttäjien tukemiseen -muistilista metsänomistajille ja metsäammattilaisille
- Talousmetsien luonnonhoidon hyödyt ja kustannukset (pdf) – Monimetsä-hankkeessa tuotettu julkaisu yleisimmistä luonnonhoidon keinoista, niiden hyödyistä, kustannuksista ja toteutuksesta metsänomistajien päätöksenteon tueksi.
- Talousmetsien luonnonhoidon itseopiskeluaineisto – suomeksi & på svenska
-
- Talousmetsien luonnonhoidon tehokkaat ratkaisut – selvitys: millaiset uudet toimintamallit voisivat helpottaa luonnonhoidon keinojen käytön tehostamista?
- Liito-oravan huomioon ottaminen metsänkäytön yhteydessä -neuvontamateriaali
- Metsätalous ja uhanalaiset lajit – miten metsätaloudessa tulisi huomioida uhanalaiset lajit
Metsänhoidon suositukset
- Metsänhoidonsuositukset.fi-verkkopalvelussa ylläpidetään ajantasaisia metsänhoidon suosituksia.
- Metsänhoidon suositusten aiemmin julkaistujen pdf-tiedostojen arkistokappaleet löydät suositusten aineistopankista.
Metsätalouden kannattavuus ja metsänomistus
- Turvetuotantoon vuokratun alueen palautus maanomistajalle -neuvontamateriaali
- Tavoitteiden yhteensovittaminen metsien hoidon ja käytön päätöksenteossa -loppuraportti
- Kuolinpesästä sujuvaan metsänomistukseen – opas kuolinpesän metsänomistusjärjestelyistä
- Metsälahjavähennyslaskuri – laske arvio metsälahjan veroseuraamuksista
- Työopas: Metsänhoidon suositukset kannattavaan metsätalouteen (pdf)
Ekosysteemipalvelut, maisema ja kulttuuri
Tavallisissa metsissä on paljon mielenkiintoista maisemaa, luontoa ja historiaa sekä paikkoja elämyksille. Käytännöllisten oppaiden avulla aiemmin pimentoon jääneitä kohteita tunnistetaan ja ne otetaan osaksi metsätaloutta. Oppaat tarjoavat metsänomistajille, metsäalan toimijoille ja metsätaloudesta kiinnostuneille kansalaisille vinkkejä monipuoliseen suunnitteluun ja toteutukseen.
- Kansanterveyttä metsästä -toimintamalli (pdf) – opas kuntien johdon, viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden käyttöön hyvinvointityöhön
- Metso hyvinvointipolku (pdf) – konsepti kävelypolun luomiseksi metsään
- Ekosysteemipalvelujen tuotteistaminen – opas kunnille ja kaupungeille sekä metsänomistajille ja yrityksille
- Kulttuuripolkuja Mäntsälän metsiin – opas kulttuuriseen kestävyyteen
- Talousmetsät sulautuvat maisemaan – maisemanhoito ja biologinen monimuotoisuus
- Metsäkulttuuria Päijät-Hämeessä – opas innostaa metsänomistajia sekä kyläyhdistyksiä ja kotiseutuyhdistyksiä tutustumaan metsäkulttuuriin
- Metsämaiseman vuokraus (pdf) – idean kehittäminen
Kaavoitus
Kattava tietopaketti kaavavoitukseen liittyvistä asioista niin metsänomistajille kuin myös julkisen sektorin toimijoille.
- Kuusi keinoa maisematyöluvan sujuvoittamiseksi -esite
- Uudet tavat edistää metsien maisema-arvojen huomioimista -esite
- Metsänomistajan kaavoitusapu – opas metsätalouden kannalta oleellisimmista kaavoitukseen liittyvistä asioista
- Kaavoituksen metsäapu – miten metsät on hyvä ottaa huomioon kuntien kaavoituksessa ja maankäyttöä koskevassa päätöksenteossa
Metsäteiden kunnossapito
- Kattava tietopaketti metsäteiden kunnossapidosta – täältä löydät erilaisia ohjeita, urakoinnin mallilomakkeita ja tehtäväkortteja.
Ilmastonmuutos
Ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi ihmisten elinympäristöihin ja elinkeinoihin. Ilmastokestävyys eli ilmastoresilienssi tarkoittaa ilmastonmuutokseen sopeutumista tietoisesti ja ennakoivasti. Aktiivisilla sopeutumistoimilla voidaan varautua ilmastonmuutokseen, ehkäistä ja lieventää sen haitallisia vaikutuksia sekä hyödyntää muutoksesta syntyviä mahdollisuuksia.
- Tarkastele yritystoimintasi ilmastokestävyyttä (pdf) – arvioi yrityksesi ilmastokestävyyttä ja kehitä sitä eteenpäin kysymyspaketin avulla
- Ilmastokestävyyden tarkastelu – konsepti käytännön työvälineiksi (pdf) – arvioi yrityksesi ilmastokestävyys kätevällä työvälineellä
- Ilmastokestävyyden työvälineet yrityksille (Prezi) – tutki julkisen sektorin käyttöön olevia apuvälineitä
Ilmastonmuutokseen sopeutumisen indikaattoreiden tietokortit – tietokortit esittelevät sopeutumista eri teemojen kautta:
- Myrskyt tuovat haasteita (pdf) – sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen
- Tulvariskien hallinta on tärkeä osa sopeutumista (pdf) – tulvariskit ja niiden hallinta
- Siitepölykauden pidentyminen ja siitepölyallergia (pdf)
- Miten punkit eli puutiaiset liittyvät ilmastonmuutokseen sopeutumiseen? (pdf)
Muut oppaat
- Oman metsän valuma-alue (pdf) – koulutusaineisto metsänomistajille
- Koe metsä etänä! Opas etämaastokäyntien järjestämiseen (pdf) – parhaat käytännön etämaastokäyntien toteuttajille
- Tuhka osana kestävää liiketoimintaa – opas tuhkan tuottajille ja käyttäjille
- Metsäpaloriskin ennakointi metsätöissä (pdf) – opas metsäammattilaisille
- Metsäojien kunnostus kuivuneiden suojelusoiden läheisyydessä (pdf) – opas maanomistajille
- Metsätöitä turvallisesti – työturvallisuusopas omatoimisiin metsätöihin
- Sähkölinjojen vierimetsät, projektin oppaat ja raportit – neuvoja keskijännitteisten (20 kV) sähkölinjojen vierimetsien hoitoon
- Opas energiapuuterminaalien ympäristölupakäytännöistä – Tietoa ympäristölupien hakukäytännöistä biomassaterminaalia suunnitteleville
- Rautateiden reunametsien hoito – suomeksi & på svenska
Maksulliset työvälineet
- ForestKIT-palvelu metsänhoidon päätöksentekoon
- TAPIO Maastotaulukot -sovellus – Metsänhoidon suositukset, ympäristöohjeet, harvennusmallit ja relaskooppitaulukot. Täydellinen tietopaketti maastotyöskentelyn tueksi.
- TAPIO Metsänhoitokortisto – sähköinen tietopalvelu, josta saat aina ajan tasalla olevat tiedot ja neuvot hyvään metsänhoitoon.
- Summa-arvotaulukot – Summa-arvomenetelmän taulukoista ajantasaiset tiedot metsän arvonmääritykseen, tila-arvioiden laadintaan ja vahingonkorvausten määrittämiseen.