Kirjauutuus opastaa luontoon hyvinvointikokemusten äärelle

1.2.2022

Luonnossa oleilu ja liikkuminen parantavat hyvinvointiamme. Uuden Metsämieli-kirjan harjoitukset tarjoavat vuoden jokaiselle viikolle rentoutumista ja hyvän mielen hetkiä luonnon hyvinvointipoluilla.

Luontokokemukset vahvistavat, rauhoittavat ja virkistävät mieltä ja kehoa. Hetkessä oleminen, lohduttautuminen ja toiveikkuus ovat läsnä luonnossa. Metsämieli-menetelmä monipuolisine harjoituksineen kannustaa luonnon hyvinvointivaikutusten säännölliseen lataamiseen.

Tapio Karttakeskuksen julkaisema Metsämieli – Mielen ja kehon viikkopolut sisältää vuoden jokaiselle viikolle suunnitellun harjoituksen. Kirjan läsnäolo-, rentoutus-, virkistys-, voimavara- ja mielentaitoharjoituksia voi suorittaa yksin tai porukassa. Luonnossa tehdyt hyvinvointiharjoitukset rauhoittavat ja virkistävät mieltä sekä poistavat stressiä.

— Luonto voi lohduttaa ja tarjoilla laajempaa perspektiiviä vaikeinakin aikoina, kertoo Sirpa Arvonen. Korona-aika on ollut melkoinen kärsivällisyysharjoitus. Vastoinkäymisten sietokykyä ja toipumistaitoja on monessa kohtaa tarvittu. Arkiset itsesäätelykeinot ovat olleet koetuksella työelämän epävarmuudessa, etätöissä tai perheiden karanteenikokemuksissa.

Harjoitukset on suunniteltu kaikkiin vuodenaikoihin Suomen luonnossa. Niitä voi toteuttaa omassa lähiluonnossa, eivätkä ne vaadi valmistautumista tai erityisvarusteita.

— Ihmisten yksinäisyys ja alakuloisuus on lisääntynyt. Toivon, että viikkopolkujen idea kutsuu ystäviä, perheitä ja eri ikäisiä lähimmäisiä säännöllisesti lähiluontoon, Arvonen kertoo. Metsämieli-harjoitukset toimivat omien ajatusten selkeyttäjinä ja arjen tasapainottajina.

Sirpa Arvonen on Metsämieli-menetelmän kehittäjä ja alan edelläkävijä Suomessa. Tämä on jo hänen kolmastoista tietokirjansa.

Mikä Metsämieli?

Suomessa vuodesta 2006 alkaen kehitetyssä Metsämieli-menetelmässä hyödynnetään luontoympäristön hyvinvointia edistäviä vaikutuksia ja käytetään luontoa mielentaitojen harjoittelupaikkana. Mielentaidot ovat elämäntaitoja, jotka vahvistavat psyykkistä hyvinvointia, itsetuntemusta sekä tietoisuus- ja tunnetaitoja. Luonnossa voi harjoitella omien aistimusten, havaintojen, reaktioiden, ajatusten ja tunteiden tunnistamista ja itsesäätelyn taitoja. Menetelmän avulla harjoitellaan arkeen sopivia palautumisen ja voimavaraistumisen tapoja.

Pyydä arvostelukappale ja kysy lisää! Metsämieli-menetelmän koulutettuja ohjaajia on satoja eri puolilla Suomea, ja heiltä voi pyytää suoraan haastattelua aiheeseen liittyen. Yhteystiedot kouluttajille saa osoitteesta www.metsamieli.fi.

Tuotetiedot:
Sirpa Arvonen
Metsämieli – Mielen ja kehon viikkopolut
nidottu, 144 s.
12 x 18,5 cm
ISBN 978-952-266-723-6

Kustantaja: Tapio Karttakeskus
suositushinta 27 €

Lisätietoja ja arvostelukappaleet:
Aino Wuolijoki
p. +358 29 432 6060
kustannuspäällikkö, Karttakeskus
aino.wuolijoki(at)karttakeskus.fi