Metsät ja ilmastonmuutos -tietokirja tarjoaa oivalluksia kaikille hiilensidonnasta ja ympäristökysymyksistä kiinnostuneille

29.6.2023

Tapion uutuuskirja Metsät ja ilmastonmuutos on katsaus äärimmäisen ajankohtaiseen aiheeseen: se kertoo, mitä ilmastonmuutos tekee Suomen metsille ja miten metsissä kannattaisi varautua tulevaan.

Kun puhutaan metsätaloudesta, on pakko puhua myös ilmastonmuutoksesta. Metsät ja ilmastonmuutos on ajankohtainen tietokirja ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta Suomen metsiin ja metsätalouteen.

”Meneillään on metsien hoitoa koskeva murros. Palloja on ilmassa paljon, ja uusia vastauksia saadaan koko ajan”, sanoo Aino Ässämäki, yksi kirjan kolmesta kirjoittajasta.

Uutuuskirjan kohderyhmää eivät ole pelkät metsänomistajat tai metsäammattilaiset. Metsät ja ilmastonmuutos tarjoaa oivalluksia kaikille hiilensidonnasta ja ympäristökysymyksistä kiinnostuneille. Tiivis ja sujuvasti kirjoitettu teksti auttaa ottamaan ilmastonmuutoksen vaikutukset haltuun helposti ja nopeasti.

”Toivon, että kirjaan tarttuvat ihan tavalliset metsänomistajat ja metsien tilasta kiinnostuneet ihmiset. Erityisesti toivon, että kirja päätyy myös päättäjien käsiin”, toinen kirjoittaja Pi Mäkilä sanoo.

Yleistyvät kesähelteet, kuivuusjaksot ja talviajan epävakaiset sääolot kasvattavat metsätuhojen riskiä. Kuusi on tuhoille alttein puulaji, mutta sen istutusmäärät ovat olleet voimakkaassa kasvussa – miten kuusimetsien siis käy?

Entä onko mahdollista, että yksityisille metsänomistajille maksetaan pian siitä, että he jättävät metsänsä hakkaamatta, hiilivarastoksi?

Tutkija Markus Melin ja toimittajat Pi Mäkilä ja Aino Ässämäki ovat haastatelleet Metsiin ja ilmastonmuutokseen kymmeniä tutkijoita, asiantuntijoita ja käytännön metsäammattilaisia. Haastatellut pääsevät kirjassa ääneen ja kertovat, mitä metsien käsittelyssä heidän mielestään olisi syytä muuttaa. Lisäksi kirja raottaa hiilikompensaatiopalveluiden toimintaa ja EU:sta tulevaa sääntelyä.

Melin muistuttaa, että ilmasto on muuttunut huomattavasti nopeammin kuin metsien kiertoaika. Puiden tuholaiset kyllä reagoivat tähän muutokseen nopeasti, mutta metsillä reagoiminen ottaa aikaa.

Ässämäen mukaan suuri osa metsänomistajista luottaa metsien hoidossa ammattilaisiin. ”Puukauppasopimusten ja metsänhoitotöiden yhteydessä kannattaa aina kysyä, miten juuri tässä tapauksessa pyritään turvaamaan esimerkiksi sekapuustoisuus tai metsän hyvä kasvu”, Ässämäki sanoo.

Mäkilä huomauttaa, että jokaisella, joka omistaa metsää, on valtaa vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Omia metsiään kannattaa hoitaa ilmastoviisaasti, ja joskus se voi tarkoittaa metsän hoitamatta jättämistä.

Kirjan kirjoittajista Markus Melin työskentelee Luonnonvarakeskuksessa tutkimusalanaan metsien tuhohyönteiset ja -nisäkkäät. Pi Mäkilä on toimittaja ja viestinnän asiantuntija, jolle metsä on ennen kaikkea luonto- ja virkistyskohde. Aino Ässämäki on metsänhoitaja ja Metsälehden toimittaja, jolla on monipuolinen työkokemus metsäalalta. Metsälehti kuuluu samaan konserniin Tapion kanssa.

Tutustu tarkemmin ja osta kirja Metsäkaupasta.

Metsät ja ilmastonmuutos -kirjan kansikuva

Tuotetiedot

Metsät ja ilmastonmuutos
Markus Melin, Pi Mäkilä ja Aino Ässämäki

 • pehmeäkantinen, liepeellinen, 128 s., 17 x 24,5 cm
 • ISBN 978-952-338-119-3
 • e-kirja ISBN 978-952-338-128-5
 • suositushinta 34 €

Muuttuvat Metsät -podcastin kansikuva

Muuttuvat Metsät -podcast

Pi Mäkilä ja Aino Ässämäki ovat tuottaneet myös Muuttuvat Metsät -nimisen podcast-sarjan, joka julkaistaan kesän aikana Metsälehden verkkosivuilla. Podcast-sarja käsittelee samoja kysymyksiä kuin kirjakin.

Tutustu podcastiin

Lisätietoja

 • Heli Virtanen
 • Tuotepäällikkö
 • heli.virtanen(at) karttakeskus.fi
 • +358 29 432 6059
 • Johanna Duarte
 • Myynti- ja markkinointi­koordinaattori, Kartat ja kirjat
 • johanna.duarte(at) karttakeskus.fi
 • +358 9 3154 9878