Suosiotaan kasvattava avovesiuinti saa oman retkeilyoppaan

17.4.2023

Avovesiuinti on ainutlaatuinen tapa liikkua luonnossa, retkeillä ja vaeltaa. Uusi opaskirja Uintiretkellä avovesissä tarjoaa virkistystä, vesimaisemia ja vapauden tunnetta.

Tapio Karttakeskuksen huhtikuussa julkaisema teos opastaa uimaan avovesissä läpi vuoden, ja kirjassa kerrotaan, millaisia taitoja ja varusteita erilaiset olosuhteet vaativat. Luonnonvesien kirjoon voi tutustua turvallisesti, kun uimataito, uintikunto ja avoveden olosuhteet on otettu huomioon.

”Uinnista on Suomessa ilmestynyt hyvin vähän kirjallisuutta, varsinkin siihen nähden, kuinka suosittu harrastus se eri muodoissaan on. Tuntui, että luonnonvesissä uimisesta olisi ollut sanottavaa kolmen kirjan verran. Kirjalla haluan rohkaista ihmisiä uimaan erilaisissa luonnonvesissä, uimaan pidempiä matkoja avovesissä ja nauttimaan upeasta vesi- ja rantaluonnostamme”, kertoo teoksen kirjoittaja, avovesiuinnin kouluttaja ja intohimoinen uimari Päivi Pälvimäki.

Merkittävä osa kirjasta koostuu uintiretkikohteiden ja -reittien vinkeistä karttoineen. Kirjan omatoimiset uintireitit sijaitsevat eri puolilla Suomea, ja ne vievät retkille kirkkaisiin vesiin, syviin järviin, kalliomaalausten äärelle ja muihin historiallisiin ja kulttuurikohteisiin. ”Kirjan teon myötä tutustuin uusiin järviin ja hienoihin luonnonmonumentteihin ja innostuin erityisesti jokiuinnista”, Pälvimäki kertoo. Mukaan on saatu myös yksi swimrun-kohde.

Teokseen on koottu tietoa myös erilaisista Suomessa järjestettävistä avovesiuintitapahtumista ja -ryhmistä. Tapahtumissa harrastukseen tutustuminen on turvallista ja pääsee helposti mukaan uintiretkeilijöiden yhteisöön.

”Halusin ennen kaikkea tehdä tietokirjan, joka johdattaa hienojen uintielämysten äärelle, mutta myös antaa vinkkejä avovesiuinnin riskien arviointiin. Vesillä on tärkeää retkeillä vastuullisesti sekä itsen, muiden että luonnon kannalta. Jokainen uimari voi olla kokoaan isompi vesiensuojelija, kun ilmoittaa esimerkiksi vieraslajien havainnoista, tekee kansalaistiedettä ja osallistuu vesiensuojelutalkoisiin”, sanoo Pälvimäki.

Päivi Pälvimäki rakastui vesimaisemiin lapsena Päijänteen rannalla ja oppi hyvän uintitekniikan nuoruuden kilpauintiharrastuksessaan. Aikuisena hän innostui avovesiuinnista ja talviuinnista, ja uintiretkeilystä tuli hänen intohimoinen harrastuksensa. Vesiaktiviteettien lisäksi Päivi työskentelee luontomatkailun ja luovien alojen projekteissa sekä yrittäjänä.

Uintiretkellä avovesissä julkaistaan myös e-kirjana.

Vesi tekee hyvää monella tavalla. Vedestä voi löytää haasteita, seikkailuja ja jännitystä, mutta myös rauhallisuutta, yhteyttä itseen ja yhtenäisyyden tunnetta.

Kuuletko avoveden kutsun?

Tutustu tarkemmin ja osta kirja!

Tuotetiedot

Uintiretkellä avovesissä

  • pehmeäkantinen, 160 s., 17 x 21 cm
  • ISBN 978-952-266-775-5
  • suositushinta 30 €

Kansikuvan voi ladata Karttakeskuksen kuvapankista

Lisätietoja ja arvostelukappaleet
  • Aino Wuolijoki
  • Kustannuspäällikkö
  • aino.wuolijoki(at) karttakeskus.fi
  • +358 29 432 6060