Etusivu » Ilmastonmuutos haltuun » Ilmastonmuutos haltuun – Asuminen

Ilmastonmuutos haltuun – Asuminen

Ilmastonmuutos tuo uusia vaatimuksia rakentamiseen ja rakennusten kunnossapitoon, kun kasvava kosteusmäärä koettelee rakennusten julkisivuja ja muita rakenteita. Ilmaston lämpeneminen luo suotuisat olosuhteet mikrobikasvustojen kasvulle ja rakenteiden kuivumisesta tarvitsee siten pitää erityistä huolta. Tuulen ja sateen yhdistelmänä syntyvä viistosade rasittaa erityisesti julkisivuja ja edellyttää mahdollisesti kunnossapitovälin tiivistämistä.

Sateisuuden lisääntyminen tulee aiheuttamaan kaupunkiympäristöissä hulevesitulvia yhä useammin, kun viemärit eivät pysty nielemään runsasta sademäärää välittömästi. Sade- ja sulamisvesiä tulisikin saada imeytettyä ja pidätettyä mahdollisimman tehokkaasti jo niiden syntypaikalla.

Vesistötulvat ja merivesitulvat ovat huomioitu uusien alueiden rakentamisessa, mutta muilla alueilla ne voivat aiheuttaa ongelmia yhä useammin. On hyvä huomioida, että tulvatilanteissa henkilökohtaisen omaisuuden suojelu kuuluu asukkaan omalle vastuulle.

Ilmaston lämpeneminen vähentänee asuntojen lämmitystarvetta ja siten myös energiankulutusta. Kasvava tarve viilentää asuintiloja kesäisin tasoittaa kuitenkin lämmitystarpeen vähentymisestä tulevat säästöt. Sähköyhtiöt varautuvat sään ääri-ilmiöihin investoimalla sähköverkon parantamiseen, mikä puolestaan näkyy kuluttajan maksamissa sähkön siirtomaksuissa.

Keinot, joilla voi varautua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin asumisessa ja rakentamisessa vaihtelevat asumismuodosta riippuen, sillä päätöksenteko ja asiaksi ottamisen keinot ovat esimerkiksi omistus- ja vuora-asumisessa erilaisia.

Vinkkejä muutosten haltuunottoon

 • Ylläpito: Hoida rakennuksia suunnitelmallisesti ja käy läpi korjaustarpeet vuosittain.
 • Huolto: Ennakoi ja selvitä tietoosi rakennuksien eniten huomiota vaativat riskikohdat, jotta osaat kiinnittää erityishuomiota niiden huoltoon.
 • Energia: Tee asumisesta mahdollisimman energiapihiä ja energiaomavaraista. Näin varaudut parhaiten myös sähkön hinnan nousuun.
 • Aurinkosuojat: Toteuta asuntoosi, parvekkeelle tai terassille viilentäviä auringonsuojia, kuten verhoja, markiiseja ja purjekatoksia.
 • Ilmastointi: Käytä sähköä kuluttavia viilennyslaitteita vain tosi tarpeeseen.
 • Tulvat: Ranta-asujana tai mökinomistajana tutki parhaat keinot tulviin varautumiseksi tontilla. Tulva voi yllättää myös kaupungissa.
 • Hulevedet: Kiinnitä huomiota hulevesiin. Tarkista salaojien ja rännien toiminta, ja toteuta vettä pidättäviä rakenteita, kuten kosteikkoja ja viherkattoja.
 • Veden imeytyminen: Anna vedelle mahdollisuus imeytyä maaperään jättämällä pihaan vettä läpäiseviä pintoja, kuten niittyä, nurmikkoa ja muuta kasvillisuutta. Jos kiveät pihaa, jätä pihakivien tai laattojen saumoihin tilaa veden imeytymiselle.
 • Kastelu: Kerää sadevettä talteen ja hyödynnä ilmainen vesi pihan kastelussa.
 • Puusto: Tarkkaile pihapuiden kuntoa varmistaaksesi, että ne pysyvät pystyssä kovemmallakin tuulella.
 • Aktiivisuus: Taloyhtiön asukkaana ole aktiivinen ja ehdota rohkeasti uudistuksia yhteisiksi varjopaikoiksi tai sadevesien hyödyntämiseksi pihapiirissä.

Keinoja hillintään

 • Hyödynnä uusiutuvia energianlähteitä lämmityksessä
 • Alenna sisälämpötilaa ja pidä sähkönkulutus muutenkin kurissa
 • Vaihto vihreään sähköön on helppo toteuttaa asumismuodosta riippumatta

Katso Ilmastonmuutos haltuun -video

Lisätietoa

 

Ota #ilmastonmuutoshaltuun #hyvänsäänaikana

Ilmastonmuutos haltuun – Ennakoi, varaudu, sopeudu -kampanja  on järjestöjen yhteinen ilmastonmuutokseen sopeutumisen viestintäkampanja. Kampanja on osa Kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman (2022) toteuttamista. Kampanjaa koordinoi Tapio Oy ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.