Metsänhoidon suositusten sähköinen tietopalvelu otettiin hyvin vastaan | Blogi Kati Kontinen

19.10.2020

23. syyskuuta avautui metsänhoidon suositusten sähköinen palvelu www.metsanhoidonsuositukset.fi. Se täyttää pian siis yhden kuukauden. Palvelu otettiin hyvin vastaan ja tiedonsiirron avointa rajapintaakin on jo hyödynnetty ensimmäisessä metsänomistajan sovelluksessa, Etapiossa.

Historiallinen uudistus

Vuosi 2020 jää mieleen uuden ajan alkuna meille kaikille metsänhoidon suositusten parissa työskenteleville ja suositusten käyttäjille.

Palvelu aukaisi suositusten hyödyntämiseen aivan uudet mahdollisuudet. Olemme tottuneet kirjoihin ja pdf-muotoisiin verkkojulkaisuihin. Uuden palvelun myötä nämä julkaisutavat ovat edelleen mahdollisia, mutta niiden rinnalle avautui uusia tapoja käyttää suosituksia.

Palvelun rajapinnan kautta suositukset voi nyt integroida metsäalan eri järjestelmiin. Nettisivujen kautta kaikki voivat tutustua metsänhoidon suosituksiin ja se onnistuu sujuvasti myös kännykällä. On kätevää, että yksittäisen suosituksen linkin voi välittää vaikka sähköpostitse, kun esimerkiksi metsänomistaja ja palveluntarjoaja neuvottelevat metsänhoitotyön toteutustavasta.

Metsänhoidon suositukset ovat metsäalan yhteinen näkemys

Tapion tehtävänä on ollut vuosikymmenien ajan metsänhoidon suositusten laatiminen yhdessä metsä- ja ympäristöalan tutkijoiden, asiantuntijoiden ja tiedon käyttäjien kanssa. Suosituksilla on vastattu nouseviin kehityssuuntiin metsätaloudessa ja yhteiskunnassa. Aina on haluttu katsoa ennakkoluulottomasti myös tulevaisuuteen, josta sähköisen palvelun rakentaminen on hyvä osoitus.

Maa- ja metsätalousministeriö, joka rahoitti metsänhoidon suositusten digitalisoinnin, arvostaa sitä, että metsällisten tietoaineistojen saatavuus ja käytettävyys paranee palvelun myötä. Se on myös kansallisen metsästrategian tavoite.

Kentän ihmiset osallistuivat aktiivisesti kehittämiseen

Tietopalvelun suunnittelussa ja rakentamisessa hyödynsimme laajasti toimijakenttää sekä käyttäjiä. Yhteisenä tavoitteena meillä oli verkkopalvelu ja rajapinta, jotka mahdollisimman monipuolisesti palvelevat erilaista käyttäjäkuntaa ja käyttötapauksia. Kiitos kaikille teille, jotka osallistuitte työpajoihin ja testaamiseen – palautteestanne on ollut paljon hyötyä. Voisikin todeta, että tämä on ollut ainoa oikea tapa tehdä tätä työtä.

Palvelu täydentyy 2021

Kehitys ei pysähdy tähän, vaan projektia jatketaan vuoden 2021 loppuun. Palvelusta löytyy jo lähes kaikki suomenkieliset suositukset, mutta esimerkiksi työopas puukauppakohteen laadintaan puuttuu, samoin ruotsinkieliset suositukset. Ruotsinkielinen palvelu avataan ensi vuoden aikana. Jos kaipaat vielä pdf-muotoisia julkaisuja, löydät ne Tapio.fi:stä Metsänhoidon suositusten aineistopankista.

Hyviä hetkiä uuden palvelun parissa, joka löytyy osoitteesta www.metsanhoidonsuositukset.fi ja rajapintapalvelu api.metsanhoidonsuositukset.fi

Katso myös videot. Metsänomistaja-videolla on esimerkki palvelun hyödyntämisestä käytännössä ja Etapio-esimerkistä näet, miten integrointi onnistui ja miltä lopputulos näyttää.

Metsänhoidon suositukset – viisaan metsänomistajan tietolähde

Metsänhoidon suositukset osaksi sinun digipalveluasi, case: Etapio

 

Kati Kontinen

Kirjoittaja toimii Tapiossa johtavana asiantuntijana ja projektipäällikkönä metsänhoidon suositusten digitalisointihankkeessa.