Ilmastokestävyyden merkitys metsien käytön päätöksenteossa kasvaa jatkuvasti. Metsänhoidon suosituksissa ilmastokestävyydellä tarkoitetaan metsien käyttöä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumista muuttuvaan ilmastoon metsänhoidossa. Nämä tavoitteet edellyttävät uusia, tutkimukseen perustuvia ratkaisuja metsien käyttöön sekä nykyisten keinojen uudelleentarkastelua. Kansallisena yhteisenä tavoitteena on hiiltä sitovat terveet metsät, jotka tuottavat uusiutuvaa raaka-ainetta ja menestyvät myös muuttuvassa ilmastossa.
Hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön koordinoimaa maankäyttäsektorin ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jossa ilmastokestävä metsätalous on yksi keskeisistä kokonaisuuksista. Hankkeella toteutetaan Hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteen saavuttamista.
Hankkeen tavoitteet
Hankkeen päätavoitteena on tuoda ilmastokestävyys kiinteäksi osaksi metsänhoidon suosituksia. Tätä toteutetaan tuottamalla metsänhoidon suosituksiin uusia tutkimukseen perustuvia metsänhoidollisia vaihtoehtoja ilmastonmuutoksen hillintään. Lisäksi tarkennetaan keinoja, joilla metsänhoidossa voidaan sopeutua muuttuvaan ilmastoon ja sen mukanaan tuomiin uhkiin ja mahdollisuuksiin.
Suositusten laadintaa varten kootaan järjestelmällisesti uutta ja luotettavaa tutkimustietoa ja käytännön kokemuksia metsänhoidon menetelmien ilmastokestävyydestä. Metsänhoidon suositukset perustuvat pitkäjänteiseen tutkimukseen.
Hankkeen aikana tarkistetaan myös metsänhoidon suositusten laadinnan periaatteet. Uudet suositukset tulevat metsänomistajien ja heitä palvelevien ammattilaisten käyttöön ja tukevat kansallisen kokonaiskestävän metsänhoidon tavoitetta.
Hankkeen päätuloksena ovat uudistetut ilmastokestävyyttä tukevat ja vaihtoehtoja tarjoavat metsänhoidon suositukset. Uudet suositukset julkaistaan vaiheittain vuosien 2021-2022 aikana. Suositukset tulevat saataville www.metsanhoidonsuositukset.fi -sivustolle.
Hankkeen toteutus ja kesto
Hanke toteutetaan 2020 – 2022. Toteutus koostuu tutkimustiedon koonnista, metsänhoidon suositusten laadinnan periaatteiden uudistamisesta sekä teemakohtaisista osaprojekteista (kuva 2). Pohjan työlle antaa vuonna 2020 tehty taustatyö.


Metsänhoitotoimenpiteiden ilmastovaikutusten kuvaaminen -osaprojekti
Osaprojektissa tuotetaan suosituksiin kuvaukset, miten eri metsänhoitotoimenpiteissä otetaan huomioon:
- ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja
- miten eri toimenpiteillä voi hillitä ilmastonmuutosta.
Metsänhoidon suosituksiin tuotetaan vaihtoehtoja, joilla metsänomistaja voi painottaa hillintää (hiilen varastointi & hiilensidonta) metsätila- ja metsikkötasolla.
Osaprojetissa tarkastellaan myös mm. kiertoaikakysymyksiä, puulajikysymyksiä, sekametsien kasvattamista sekä Pohjois-Suomen erityiskysymyksiä.
Osaprojektin päällikkönä toimii metsänhoidon suositusten koordinaattori Kalle Vanhatalo.
Suometsien hoidon kokonaisuus -osaprojekti
Osaprojektissa tuotetaan ilmastonäkökulmasta tarkennetut suositukset:
- suometsien uudistamisketjuihin
- hakkuisiin
- ojien kunnostukseen
- lannoitukseen
- vesiensuojeluun
- suometsien hoidon toimintamalliin
- suometsien ennallistamiseen ja
- vesien palauttamiseen.
Samalla tarkennetaan peitteellistä metsänkasvatusta koskevaa sisältöä suometsien ilmastokestävän käytön näkökulmasta.
Osaprojektin päällikkönä toimii vesiensuojelun asiantuntija Tiina Ronkainen.
Metsätuhot ja niiden hallinta -osaprojekti
Osaprojektissa tuotetaan ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Näkökulmina ovat metsätuhoriskien ennakointi ja varautuminen sekä tuhoista toipuminen. Metsänhoidon suosituksiin tuotetaan malleja, jotka auttavat metsänomistajia varmistamaan metsiensä elinvoimaisuuden ja toimimaan oikein tuhon sattuessa. Suosituksissa kuvataan keskeiset metsätuhoriskit ja niiden metsänhoidolliset torjuntakeinot lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Riskienhallintakeinoja kuvataan alueellisesti ja niin, että ne sopivat metsänomistajien erilaisiin tavoitteisiin.
- Osaprojekti käynnistyi kesäkuussa 2021 webinaarilla Metsätuhot – pitääkö olla huolissaan.
- 2021 aikana koostettiin katsaus ja synteesi metsätuhoista ja laadittiin malli, kuinka metsänhoidon suosituksissa metsätuhot käsitellään.
- Uudet, metsätuhoriskejä käsittelevät metsänhoidon suositukset julkaistaan 2022.
Osaprojektin päällikkönä toimii metsänhoidon asiantuntija Varpu Kuutti. Kumppanina toimii Luonnonvarakeskus.
Ks. uutinen 1.9.2021 Metsätuhoriskien hallintaan tulossa uusia metsänhoidon suosituksia.
Valmistuneet tulokset
Vuonna 2021 julkaistiin uudet suositukset metsitykseen. Näiden suositusten viestintä ja koulutus toteutetaan Metsitystä kestävästi -hankkeessa. Hankkeen toiminnasta on lisätietoa uutisissa ja tapahtumissa. Uudessa Metsätilan hoito -kokonaisuudessa julkaistiin joukko uusia metsänhoidon suosituksia, kuten Metsien kestävä hoito ja käyttö sekä Metsänomistajan tavoitteiden painottaminen metsätilan hoidossa.
Vuoden 2020 päätavoitteena oli käynnistää ilmastokestävän metsätalouden tuominen osaksi metsänhoidon suosituksia. Työtä varten koottiin uusinta tutkimustietoa, järjestettiin useita asiantuntijatilaisuuksia sekä kuultiin suositusten käyttäjiä. Marraskuussa julkaistiin päivitetyt periaatteet suositusten laadinnalle Metsänhoidon suositukset – Metsien kestävän hoidon ja käytön perusteet, jolloin ilmastokestävyys tuotiin mukaan uutena elementtinä.
- Tutkimusraportit ja muut tulokset on koottu sivulle Ilmastokestävä metsänhoito -taustaraportti metsänhoidon suositusten kehittämiseen
Liittymät
Hankkeella on useita, tärkeitä liittymiä maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuuden muihin metsiä koskeviin kehitys- ja tutkimushankkeisiin.
Muita Ilmastokestävä metsätalous -hankkeeseen liittyviä projekteja, joissa Tapio kokoaa uutta sisältöä metsänhoidon suosituksiin:
- Sorkkaeläinten vaikutus metsien terveyteen ja kasvukykyyn ilmastotavoitteiden kannalta -hankkeessa haetaan uusia keinoja sorkkaeläinten ja metsätalouden yhteensovittamiseen
- Dynaamisten harvennusmallien ja uudistamisajankohtien kehittäminen -hankkeessa uudistetaan harvennusmallit
- Sprucerisk -hankkeessa kehitetään uusia menetelmiä tulevaisuuden kuusituhoihin varautumiseen
- Jalostustieto: Ilmastohyötyjä metsänjalostuksella (JALOTIE) -hankkeessa kootaan tietoa jalostetun viljelymateriaalin käytöstä
- Luonnonhoidon suositusten uudistamisessa tuotetaan uusia vaihtoehtoja ekologisen kestävyyden huomioimiseen metsien käytössä.
Hankkeen rahoittaja ja toteuttajat
Hankkeen rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja sen toteutuksesta vastaa Tapio. Hanke toteuttaa Kansallinen metsästrategia 2025:n ja hallitusohjelman maankäyttösektorin ilmastotavoitteita.
Tutustu tuloksiin
- Metsätilan hoito: Metsien kestävä hoito ja käyttö
- Metsätilan hoito: Metsänomistajan tavoitteiden painottaminen
- Hiilenkierto - Metsätilan hoito: Metsänhoidon perusteita
- Metsätilan hoito: Metsänhoidon riskienhallinta
- Ilmastokestävä metsänhoito - taustatietoa metsänhoidon suositusten kehittämiseen
- Metsänhoidon suositukset - Metsien kestävän käytön ja hoidon perusteet